cultuur en plaatsen

Cultuur en plaatsen


Betekenisvolle, troostende muziek

Enya, Amarantine

Yann Tiersen, Comptine d’un autre été

Yann Tiersen, Eusa

 

Betekenisvolle, troostende plaatsen

Stilte en bezinningsplek Kloostersite Herkenrode te Hasselt.

Wandeling langs de Ninglinspo, de enige bergrivier die door België stroomt. Een van de mooiste wandelingen in ons land;

Langs het Stiltepad in Tessenderlo vind je de Mijmerbank… om even terug te blikken naar het verleden, halt te houden bij het heden of te dromen over de toekomst.

Tijdens warme zomerdagen is de Liefdesbron in het Kluisbos (Kluisbergen), in de schaduw van het bos, een aangenaam en koel plekje om even te verpozen met je geliefde. De bron is één van de vele zones in het bos waar het grondwater, gefilterd door de zandlagen, op de onderliggende klei botst en zich dan een weg bovengronds zoekt. Het bewegende en heldere water maakt duidelijk dat de bron zelfs tijdens de warmste zomers nooit droogvalt. Eeuwige liefde…

 

Theater

Kunst, theater, poëzie.. zijn soms mooie toegangspoorten om in diepe verbinding samen te zijn

Theater aan Zee 2018 – Zon dag kind
Zon dag kind is een ritueel dat heling en troost kan brengen, door aandacht en ruimte te geven aan het nachtelijke van het verlies en tegelijk van het daglicht een feest te maken. Het afscheidsritueel werd gecreëerd voor kinderen tussen 7 en 11 jaar met een verlieservaring.

zon dag kind – Beyond the spoken from Lisa Tahon on Vimeo.
Een prachtig afscheidsritueel waarin kinderen de zon opzingen. Ontroerend. Mooi.
Krachtig. Kwetsbaar.

 

Verre van Weg (Mira & Caroline Meerschaert)

‘Verre van Weg’ gaat niet over loslaten, maar over anders vasthouden. Het is een ode aan het Leven, ook al was het er maar even.

In een collage van verhalen brengt ritueelbegeleider Caroline Meerschaert de ervaring van het verlies van een kind rond de geboorte in beeld. Hoe rouw je om iemand die je niet mocht kennen? Hoe vul je de leegte als er geen herinneringen zijn? Hoe kan de naaste omgeving hierbij helpen?

Daarna is er muziek. In 2014 verliest zangeres Mira haar ongeboren dochtertje op 6,5 maanden zwangerschap. Geconfronteerd met de moeizame omgang van onze samenleving met rouw en geïnspireerd door de troost van muziek, kreeg ze het idee voor dit concert.

Mira neemt ons mee op een reis langs muzikaal erfgoed van onze planeet. We (her)ontdekken een schat aan liedjes, die toont hoezeer wij mensen –doorheen tijd en ruimte– muzikaal uiting willen geven aan de liefde voor wie er niet meer is.