Boeken voor scholen

Boeken voor scholen

 

Rouw en verlies

Dit boek is een relaas van een school die een van haar leerlingen verloor. Het is het verhaal achter de schermen over het gemis van een leerling en welk effect dit op de school kan hebben. Het boek is bedoeld als ondersteuning voor hulpverleners in brede zin die met verlies op school kunnen te maken krijgen: leerkrachten, directies, zorgleerkrachten, CLB-medewerkers, pedagogische begeleiding, ? Wie het leest, vindt herkenning in de gevoelens waardoor men overspoeld raakt na het verlies van een leerling. Het boek reikt echter verder dan dat: het biedt de lezer ook concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

Auteur: Karin Genijn
Uitgever: Acco
ISBN 9789033496554

Hoe gaan kinderen om met afscheid en verdriet? Hoe praten we met hen over een overlijden? Hoe help je kinderen in hun rouwproces? Voor het eerst moeten omgaan met de dood van familieleden of vrienden is een bepalende ervaring in het opgroeien van een kind. Bovendien is het vaak erg moeilijk voor leerkrachten, hulpverleners en ouders om te weten wat er juist omgaat in het hoofd van een rouwend kind. DoodGewoon biedt waardevolle inzichten om kinderen te begeleiden bij het rouwproces, zowel voor de professional als voor ouders.

Auteur: Lies Scaut
Uitgever: Lannoo
ISBN 9789401426534

Wanneer een kinderdagverblijf of school geconfronteerd wordt met een (plotseling)verlies, zijn er vaak vragen hoe er gehandeld moet worden. Dit praktische boek van Riet Fiddelaers-Jaspers biedt houvast bij zon emotionele en vaak verwarrende gebeurtenis. Het bevat een protocol, een checklist, werkvormen en informatie over in te zetten middelen. Wat het boek bijzonder maakt, is dat deze feitelijke informatie doorweven is met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgever: In de Wolken
ISBN 9789077179116

  ‘Omgaan met verlies’. Onderzoek naar brede verlieservaringen bij kinderen in het basisonderwijs. 

Meer informatie over de scriptie vind je hier.

Rouw in de klas is een draaiboek dat op een laagdrempelige manier een houvast biedt over wat jij als leerkracht kan doen in zulke situaties. Je hoeft niet met de hele klas te werken, sommige kinderen of jongeren hebben meer steun nodig dan anderen en vragen een individuele aanpak.

Auteur: Lies Scaut
Uitgeverij: Pelckmans
ISBN: 9789464015300