Prentenboeken voor kinderen tot 12 jaar

Prentenboeken voor kinderen tot 12 jaar

Thema’s

Adoptie / pleegzorg

Echtscheiding

Gevoelens

Rouw

Vluchtelingen

Ziekte

 

Adoptie / pleegzorg

Pipa kan niet bij zijn mama hond wonen. Hij vindt een plekje bij de grote berenfamilie. Daar is het vreemd, alles is anders, maar Pipa houdt stand. Hij smult gretig van het lekkere eten. Hij verzamelt de vele spulletjes die hij vindt, ook als die niet van hem zijn. Maar hij blijft zijn mama missen. Hij is een slim hondje en gaat veel fantaseren over haar, maar hij is eigenlijk heel verdrietig en vindt uiteindelijk troost bij een muis, die ook denkt dat ze alleen op de wereld is. Pipa leert dat zijn tranen worden gedroogd niet voor altijd, maar altijd weer.

Bij dit voorleesboek is een leidraad geschreven over hoe je met kinderen die niet wonen in hun gezin van oorsprong, woorden kan geven aan hun gevoel, hun zoekproces en hun gedrag. Ook wat je op een creatieve manier kan gaan doen met deze kinderen.

Auteur: Lies Ledegen en Lies Jacobs
Uitgever: Garant
ISBN 9789044130744

Ontroerend prentenboek om thuis of op school te praten over pleeg- en adoptiegezinnen.Een hondje krijgt een kat als pleegmoeder. Ze doet alle leuke dingen die andere moeders ook doen: pannenkoeken bakken, naar de speeltuin gaan en troosten na een valpartij. En zelfs de niet zo leuke dingen, zoals het hondje verplichten om zijn tanden te poetsen en naar bed te gaan. Langzaam wennen het hondje en de moeder aan elkaar. Ook al lijken ze niet op elkaar, samen vormen ze een hecht gezin.

Auteur: Renate Galindo
Uitgever: Eenhoorn
ISBN 9789462911277

De mama van Sammy moet alles alleen regelen en ook werk zoeken. Voor Sammy zorgen lukt haar even niet. Voor een tijdje gaat Sammy
in de week bij Frank, Roos en hun dochter Silke wonen. Sammy moet eerst erg wennen, maar daarna voelt hij zich niet alleen bij zijn mama, maar ook bij zijn pleeggezin thuis.Een helder informatief prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar die als pleegkind of als pleegzus of -broer met pleegzorg te maken krijgen.Met achter in het boek nuttige informatie voor (pleeg)ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over pleegzorg en hoe ze erover kunnen praten.  Auteur: Kolet Janssens, Emy Geyskens
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044823936
Hoe zou mijn echte moeder er eigenlijk uitzien? Lijk ik op haar?
Kun je ook twee keer geadopteerd worden?
Ben ik tweedehands?
Ben ik met het vliegtuig geboren?Met dergelijke vragen en misverstanden in haar hoofd heeft Liesbeth Groenhuijsen vijfentwintig verhalen geschreven over het adoptiekind Sinta aangevuld met een handreiking voor adoptiefouders. Met het vliegtuig geboren helpt adoptiekinderen en hun gezin hun vragen onder woorden te brengen en vervolgens antwoorden te vinden op die vragen.  Auteur: L. Groenhuijsen
Uitgever: SWP Uitgeverij
ISBN 9789066656512

top

 

Echtscheiding

 

Ik ben Nina. Ik woon in twee huizen. In het ene huis woont papa.
In het andere woont mama. En ik woon in allebei. Soms bij mama, en soms bij papa.Voor kinderen vanaf 4 jaar. Auteur: Marian de Smet en Nynke Talsma
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044808667
Mijn mama en papa wonen niet meer bij elkaar. Nu woon ik soms bij mama en soms bij papa.

Een boek over scheiden voor de allerkleinsten.

Auteur: Melanie Walsh
Uitgever: Memphis BelleInternational Amsterdam
ISBN 9789089414533

Jonna en Joris kunnen het bijna niet geloven: papa en mama gaan scheiden! Joris is boos en Jonna is verdrietig. Zijn ze soms niet lief genoeg geweest? En waar moet hond nu gaan wonen?

Auteur: L.Klein-Vuijst, Nynke Talsma
Uitgever: Ark Media
ISBN 9789033830044

Over hoe een gezin moet wennen aan een scheiding. Vroeger was er plaats genoeg in ons huis voor iedereen. Maar op een dag veranderde alles. Papa werd te groot. ‘Het zat er al een tijdje aan te komen,’ zei mama zacht. ‘Er is geen ruimte meer voor leuke dingen.’ Papa kon niet blijven. We moesten even wennen, maar toen werd het beter. Voor iedereen.

Auteur: Yoeri Slegers
Uitgever: Eenhoorn
ISBN 9789462912045

Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze.

Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Auteur: Mike van Dam
Uitgever: Kixote
ISBN 9789082407204

Als jouw ouders zijn gescheiden dan verandert er veel in je leven. Je voelt van binnen van alles en je weet niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Het is vaak moeilijk om te vertellen hoe je je voelt. Je wilt papa en mama niet steeds lastig vallen met de vragen die je hebt en met jouw verhaal. Dan is het fijn als je in dit werkboek kunt werken. Het lucht op wanneer je kunt opschrijven wat je voelt of er een tekening van maakt.

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgever: In de Wolken
ISBN 9789077179079

Toen Lily Luit zag, wist ze het zeker: dit is hem. Ze trouwden en bouwden een huis. Anna kwam, en daarna Roos. De lach buitelde om het huis. Op een dag werd het koud en stil. Luit ging weg en keek niet om. Lily, Anna en Roos bleven achter. De lach hield zijn adem in.

Een teder prentenboek over scheiding, verdriet en opnieuw beginnen. Voor iedereen vanaf 5 jaar.

Auteur: Margreet Schouwenaar
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044825558

Een gevoelig, eenvoudig en realistisch prentenboek over een echtscheiding. Voor peuters vanaf 30 maanden, met de emoties van het kind als thema. Lewis heeft een lieve papa en een lieve mama. Maar de papa en mama van Lewis vinden elkaar niet meer zo lief. Ze maken veel ruzie, en daarom gaan ze in twee huizen wonen. Gelukkig blijven ze allebei wel heel veel van Lewis houden.

Auteur: Kathleen Amant
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044836523

top

 

Gevoelens

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

Een perfect boek om met kinderen te praten over emoties. De lichte illustraties en spaarzame tekst maken dit boek ook tot een subtiel cadeau voor elke volwassen vriend(in) die het moeilijk heeft. Voor de lezers van De moed van imperfectie, De edele kunst van not giving a f*ck en Ikigai.

Auteur: Eva Eland
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025876036

Daantje heeft een geheim. Wil je weten wat dit is? Emoties kunnen nog moeilijker zijn dan rekenen of taal. Slim omgaan met emoties is zo makkelijk nog niet. Het EmotieBoek is een voorleesboek met handvatten om samen over emoties te praten. De vragen in het boek stimuleren de dialoog. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd over hun emoties na te denken en dit met elkaar te delen. “Wat maakt jou boos? Wat doe je als je boos bent?”

Auteur: Mandy Langbroek
Uitgever: Emotieboek
ISBN 9789492758002

Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties

Auteur: Anna Llenas
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044823158

Soms is mijn hart gelukkig, soms dapper, soms verdrietig, soms bang en soms heel trots. Mijn hart is een huis waarin al die gevoelens samenwonen. Kom je binnen?

Auteur: Jo Witek, Christine Roussey
Uitgever: Standaard Uitgeverij
ISBN 9789002260124

 

top

Rouw

 

 
Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Voor altijd. De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zonder dat ze het doorhebben begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.

Auteur: Britta Teckentrup
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789025754389
Bij de rand van het bos ligt een vogeltje.
‘Kijk,’ zegt Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.
”Hij slaapt,’ zegt varkentje. Maar Haas zegt: ‘Hij is dood.’ 
”Dood?’ vraagt Kikker. ‘Wat is dat?’Toegankelijk en gevoelig prentenboek over dood en rouw voor jonge kinderen.
Bekroond met de Gouden Griffel en een Zilveren Penseel 1992  Auteur: Max Velthuijs
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025867782
Het is herfst in het bos. Rikki is op zoek naar kastanjes, maar hij vindt op de grond ook een eekhoorn.

Slaapt hij? Is hij ziek of heeft hij zijn pootje gebroken? Rikki haalt zijn vriendinnetje Anni erbij en samen brengen ze de eekhoorn naar Rikki’s mama. Die ziet meteen wat er aan de hand is.

Een ontroerend verhaal over afscheid nemen.

Auteur: Guido Van Genechten
Uitgever: Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
ISBN 9789044813159

Elisa is Eva’s grote zus. De mensen zeggen dat Elisa en Eva onafscheidelijk zijn, maar de mensen zeggen zoveel. Want nu is Elisa gestorven … Eva is naar het land van de verloren zusjes gegaan. Een aangrijpend prentenboek over het omgaan met de dood van je zusje.

Auteur: Thierry Robberecht
Uitgever: Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
ISBN 9789044800210

Robin heeft een babybroertje gekregen. Benjamin is zijn naam. Het is feest en iedereen is blij. Robin is dolgelukkig met zijn broertje. Hij weet al wat ze later allemaal kunnen doen samen. Maar dan blijkt dat Benjamin erg ziek is en dat niemand hem kan genezen. Benjamin sterft en laat een gebroken gezin achter. De ouders van Robin zijn ontroostbaar. Gelukkig heeft Robin een lieve oma en opa, een toffe tante en een attente juf, die hem opvangen en hem helpen het verdriet te verwerken. En dan gebeurt er een wonder!

Een sereen verhaal over een jongen die zijn babybroertje verliest. De ingetogen tekst van Elfi Nijssen gaat hand in hand met de warme illustraties van Eline van Lindenhuizen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Auteur: Elfi Nijssen
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044810882
Een uniek sprookje met waardevolle levenslessen en adembenemende tekeningen. De oosterse sfeer zal je betoveren. Voor alle leeftijden.
Yuto krijgt een bijzonder cadeau. Een cadeau dat zijn leven zal veranderen. Een cadeau dat zal ontroeren, dat zal troosten, dat warmte en beschutting zal geven.
Een cadeau voor het leven. Een cadeau om door te geven.  Auteur: Pimm van Hest
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044829396
Roetje, die dood is gegaan en begraven moet worden. Samen met zijn moeder verzint de hoofdpersoon tien dingen waarom Roetje zo’n fijne poes is geweest. Tien dingen, dat is heel wat voor een kat!

Auteur: Judith Viorst
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep bv
EAN / ISBN 9789025741136

Nijntje is heel verdrietig als oma dood gaat. Ze zet bloemen op het graf omdat oma daar zo van hield.

Auteur: Dick Bruna
Uitgever: Mercis Publishing BV
ISBN 9789056471712
Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Auteur: Martine van Nieuwenhuyzen
Uitgever: Levendig
ISBN 9789491740121

Als koningin Soraya sterft, laat ze een diepbedroefde man en zoon achter. Prins Floris mist zijn moeder … én zijn vader. Ik lijk wel lucht voor hem, denkt Floris. Maar eigenlijk weet koning Leon zich geen raad van verdriet. Elke zoen doet hem aan de kersenrode lippen van zijn vrouw denken. Daarom laat hij een vloek uitspreken, waarna niemand in het koninkrijk nog kan zoenen. Maar het helpt niet. Koning Leon blijft even verdrietig, en de mensen in zijn land worden alsmaar bozer. Floris zoekt samen met feetje Lucia wanhopig naar een oplossing. Zullen ze die vinden?

Een ontroerend sprookje met vertederende illustraties over omgaan met verlies en verdriet. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Auteur: An Swerts
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044824100

Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, héél oud. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: ‘Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens… daaag!’
De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.Auteur: Susan Varley, L.M. Niskos
Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij
EAN / ISBN 9789060695524
Op een dag waarop alles pijn doet en er spijkers uit de lucht vallen, zet Anna de wereld op z’n kop en neemt ze haar papa mee op reis. Naar een plek waar ze kunnen zwemmen met de vogels en vliegen met de vissen. Langs de Marianentrog en de Krabnevel, helemaal tot de bodem van de hemel. 

Een betoverend boek over verlies en verwerking. Een ode aan de liefde en de verbeelding. Vanaf 6 jaar.

Auteur: Stian Hole
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044829686

Ergens ver weg en ook een beetje dichtbij leefde een kind tussen mensen en engelen. Het kind was heel gelukkig in de hemel, tot het zijn gouden bal verloor. Toen vertrok het naar de aarde en het werd er als een mensenkind geboren. Het kind groeide op bij zijn ouders. Maar op een dag vond het kind zijn gouden bal weer. Eerst kreeg het kind van de wind zijn hemelse vleugels terug. En in een wervelende wind werd hij meegevoerd. De moeder en de vader voelden alleen het stormachtige verdriet. Dit boek is een heruitgave van een bijzondere titel over rouwverwerking, afscheid nemen en verlies. Met herwerkte tekst en nieuwe illustraties. De symbolische kracht van de eerste editie blijft wel behouden: het verhaal gaat over geboren worden, kind mogen zijn, en sterven als deel van het leven.

Auteur: Kristien Dieltiens
Uitgever: Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
EAN / ISBN 9789044819557

Ilo is blij want hij krijgt een broertje. Maar bij de geboorte blijkt het een heel bijzonder broertje te zijn. Ono weent niet en kan ook niet spelen. Ono is dood. 
Na een feest zonder ballonnen, vlaggen of taart is Ono weg. Ilo begrijpt het allemaal niet goed en gaat op zoek naar zijn broertje. Opa zegt dat Ono nu een engeltje is. Voor anderen is hij een sterretje, een zonnestraal … Of misschien is Ono wel een vlinder? Niemand weet het zeker en Ilo blijft heel verdrietig. Tot mama zegt dat Ono in Ilo’s hartje is! Een ontroerend verhaal op kindermaat dat troost kan bieden bij elk verlies.  Auteur: Hannelore Waeles
Uitgever: Abc
ISBN 9789491538070
Ergens heel hoog, nog onder de mooiste regenboog en achter de verste wolk, wonen engeltjes allemaal samen in een prachtig wit kasteel. Ze zijn er om mensen op aarde gelukkig te maken…

Auteur: Isabelle Stevens
vzw Dappere Bengeltjes 

Als in de lente Joeps zusje Maike te vroeg geboren wordt, blijkt dat zij maar kort kan blijven leven. Al heel vlug moeten papa, mama en Joep afscheid nemen van haar. Ze geven Maike duizend kusjes en aaien haar over haar bolletje. ‘Jij bent mijn lieve zusje’, zegt Joep, ‘en ik zal je nooit vergeten.’
‘Bedje in de wolken’ is een rijk geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin.   Auteur: Birgit Vandermeulen, Iris Boter
Uitgever: Christofoor
ISBN 9789060386200
Het boek vertelt op een zachte, luchtige en kinderlijke manier over hoe een grote broer in de wolken een rol speelt in het leven van een brusje.

Mijn kleine grote broer is op rijm geschreven en bevat fantasierijke, grappige illustraties van hoe kleine grote broer toch stiekem telkens een handje helpt of zijn aanwezigheid in kleine tekens laat blijken. Het is door zijn stevige vormgeving en leuke plaatjes bij uitstek geschikt voor kinderen van 1 tot 6 jaar. 

Auteur: Sanne Ovaere
Uitgever: Tekst & Inzicht
ISBN 9789082327960

De opa van Senne is gestorven. Hij voelt een diepe, bijna ondraaglijke steek in zijn hart. Senne gaat op zoek naar een slot, opdat hij niets meer zou voelen. Net op dat moment merkt zijn buurmeisje Fien hem op. Volwassenen vinden het vaak moeilijk om een onderwerp als de dood te bespreken, zeker met kinderen. Toch is het ontzettend belangrijk om hierover met hen in dialoog te gaan: eerlijk, open, onomwonden en op hun niveau. Hart op slot vertelt over de weg die Senne aflegt om het verlies van zijn opa te verwerken. Daarnaast is er een uitgebreid non-fictieluik waarin handvaten worden aangereikt om met kinderen te spreken over doodgaan, rouwen en gevoelens. Doet het pijn om dood te gaan? Wat gebeurt er met je lichaam als je sterft? Op deze en vele andere vragen wordt er op kindermaat een antwoord geboden. Met voorwoord van prof. dr. Manu Keirse, dé specialist rouwverwerking in Nederland en Vlaanderen.

Auteur: Elien Craenhals, Emy Geyskens
Uitgever: Davidsfonds/Infodok
EAN / ISBN 9789059089389

Papa is weg. Voor altijd. Er zijn geen pillen tegen ‘voor altijd’. Zelfs geen hele vieze. En alles is hetzelfde, maar toch is alles anders. Mensen doen ook allemaal vreemd. Ze vinden het moeilijk om erover te praten, maar eigenlijk is het zo simpel: papa komt nooit meer terug. Ik mis papa is een ontroerend, krachtig geïllustreerd prentenboek dat zich ondanks het moeilijke onderwerp, het verlies van een ouder, ook richt op een positieve boodschap: hoezeer hij ook wordt gemist, de vader zal altijd voortleven in de kleine jongen zelf.

Auteur: Kai Lüftner
Uitgever: NBD/Biblion
EAN / ISBN 9789462020788

Het Doorleefboek is een lees- en werkboek voor kinderen in rouw.
De vier dieren Pingo, Barra, Lichtes en Mimuis ervaren in de verhalen verschillende emoties en situaties die met rouw te maken hebben.Met de bijbehorende opdrachten verkennen kinderen, samen met de volwassene die hen ondersteunt, wat er allemaal bij rouw komt kijken. Het kind leert zo de wirwar van zijn of haar gevoelens begrijpen en accepteren. Geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd.  Auteur: Ellen Dreezens
Uitgever: In de Wolken
ISBN 9789077179291 
De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn?
‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden,’ had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is.
Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen.

 

Auteur: Pimm Van Hest
Uitgever: Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
EAN / ISBN 9789044825770

Een kleurboekje ontwikkeld door Riet Fiddelaers-Jaspers voor kleine kinderen over afscheid nemen en rouwen.

Het begeleidende voorleesgedichtje gaat over Bo de Beer die afscheid moet nemen van Beer. Uitstekend te gebruiken om kleine kinderen voor te bereiden op een begrafenis of crematie. 

Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgever: In de Wolken

‘Alleen al het idee geeft mij een warm gevoel van binnen. Dan zou het mama kunnen zijn, die lekker ligt te spinnen op papa’s schoot. Zou dat niet prachtig zijn?’

Echt ‘doodgewoon’ is een boek over de dood niet – niet voor volwassenen en al helemaal niet voor kinderen. En toch hoort de dood bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Je opa, de buurman, je vader of je moeder, de hond of de poes – allemaal kunnen ze doodgaan.

Auteur: Bette Westera
Uitgever: Gottmer
ISBN 9789025762353 

Het egeltje Jelte denkt nog vaak aan zijn vader, die is ‘verdwenen in het verkeer’. In de hoop hem terug te vinden steekt hij ’s nachts stiekem de gevaarlijke, grote weg over.
Als hij aan de overkant zijn vader vindt, legt die uit dat hij niet meer thuiskomt. Dan begint Jelte het te begrijpen…Een warm prentenboek op rijm met fantasievolle illustraties, dat kinderen helpt in hun rouwproces. Auteur: Mark Haayema
Uitgever: de Vier Windstreken
ISBN 9789051164503 
Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.

Auteur: Nathalie Slosse
Uitgever: Van Halewyck
ISBN 9789461317926 

Dit boek nodigt uit tot een gesprek over de dood én geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Een mooie dag. Christiaan en Opa zijn in het park. Ze filosoferen over grote en kleine vragen. Waarom gaan we dood? Wat is er na de dood? En moet je bang zijn voor de dood?

Auteur: Pimm van Hest
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044832433 

Amper een paar dagen na Kago’s verjaardagsfeest gebeurt er een vreselijk ongeluk. Snuiters vriend was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en nu is hij dood. Plots moet het leven verder zonder Kago en dat valt niet mee voor zijn vrienden.

De wetsbloem is een ontroerend verhaal dat jonge kinderen helpt vat te krijgen op verwarrende gevoelens die een onverwachte dood met zich mee brengt.

Auteur: Nathalie Slosse
Uitgever: Abimo
ISBN 9789462344983 

Mooie tijden komen ten einde wanneer de kater Muffin zo ziek wordt dat de
dokters hem niet meer beter kunnen maken. Sophie en haar mama Moesje omringen Muffin met veel warmte, maar uiteindelijk begrijpen ze dat het een teken van liefde is om Muffin los te laten en te helpen om snel en pijnloos te sterven.Een warm dekentje biedt een steuntje in de rug om kinderen te leren omgaan met het afscheid van een geliefd iemand – mens of dier – door medische levensbeëindiging. Een open en duidelijk verhaal over graag zien tot het einde, met achterin informatie en tips voor creatieve verwerking. Auteur: Nathalie Slosse
Uitgever: Van Halewyck
ISBN 9789461317377
Vis is gestorven. Dat maakt je heel verdrietig. Maar hij krijgt voor altijd een plekje in je hart. In je hart is er veel plaats voor alles wat je belangrijk vindt. Illustrator Thaïs Vanderheyden laat je ontdekken wat en wie er allemaal in je hart een plekje krijgt. Dat is een mooi lijstje. Het wordt een groot hart met veel liefde. Een ideaal geschenk voor iedereen van wie je houdt.

Auteur: Thaïs Vanderheyden
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044819885

Joost heeft verdriet omdat zijn vader is overleden. Zijn vader was een brandweerman. Hij beschouwt zijn vader als een held en probeert zich samen met zijn moeder door het leven te slaan. Dan krijgt zijn moeder bezoek van een nieuwe vriend. Niet zomaar een man. Het blijkt een weduwnaar te zijn, zijn vrouw en dochter zijn in een autobrand omgekomen. Joost vindt het niet leuk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Hij komt erachter dat zijn vader die man uit een brandende auto heeft gered, maar zijn vrouw en kind niet tijdig kon redden. Is zijn vader dan toch geen held? Joost heeft het er erg moeilijk mee.

Auteur: Berti Persoons
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044817478

Een verhaaltje over grote broer en kleine zus die ondanks dat ze niet bij elkaar zijn, onafscheidelijk zijn geworden! Ze stralen…
Een kinderboek over hoe je voorzichtig vooruit kan gaan na een verlieservaring.

Auteur: Kathleen Weuts, Marlies Scheveneels
Uitgever: Lou’k up
ISBN 9789082956504

Het alfabet voor groot verdriet’ helpt ons bij wat we zo moeilijk vinden: kinderen bijstaan in groot verdriet. In een heldere, zachte en toegankelijk taal legt psychiater en rouwdeskundige Uus Knops cruciale woorden uit die te maken hebben met de dood. Omdat kinderen die uitleg verdienen. Bij elke letter van het alfabet maakte Sassafras De Bruyn een prachtige en gevoelige illustratie die de woorden aanvult en uitnodigt om het gesprek verder te zetten.
Dit waardevolle woordenboek kan op jullie schoot liggen wanneer iemand sterft, maar kan ook ter hand genomen worden wanneer plots al spelend of al etend luidop vragen worden gesteld. Omdat er een dode vogel in de goot ligt: wat is dat eigenlijk, de dood? Of omdat opa zo wordt gemist. Wel, kijk eens bij de D van ‘dood’ en bij de M van ‘missen’. Of bij de T van ‘troost’.

Auteur: Uus Knops
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9789464788495

   

top

 

Vluchtelingen

Stel je voor toch … er is oorlog. Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo’n situatie hebben gezeten.

Met poëtische zinnen en indrukwekkende beelden neemt Op de vlucht kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Op een manier die raakt, uitnodigt tot een gesprek en tot nadenken stemt. Want, stel je voor toch … Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Auteur: Pimm van Hest
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044828610

Thijs en Kofi zijn vrienden. Ze zitten in dezelfde klas, ze houden allebei van voetbal en ze doen nog veel meer samen … Uiterlijk lijken ze helemaal niet op elkaar: Thijs is blank en blond, terwijl Kofi’s huid donkerbruin is. Hij komt immers uit Ghana, maar woont al bijna vijf jaar in België. Voor de vriendschap tussen Thijs en Kofi maakt dat niets uit. Tot er op een dag een officiële brief komt, waarin staat dat het gezin van Kofi het land uit moet … Thijs is erg verontwaardigd. Kan dat zomaar? Kofi en zijn familie hebben toch niets verkeerds gedaan? Samen met de school en de buurt gaan ze de strijd aan om Kofi in België te houden. Maar het is lang niet zeker dat het zal lukken..

Een vlot en aangrijpend verhaal over een hechte vriendschap en het actuele thema van asielzoekers.

Auteur: Kolet Janssen
Uitgever: Clavis
ISBN 9789044820706

Adila moet plotseling vluchten uit haar land. Haar vader is kwijt, maar samen met haar moeder, broer en zus vlucht Adila naar Nederland. Daar gaat ze wonen in een asielzoekerscentrum en droomt ze van een huis. Een veilige plek voor haar en haar familie.

Auteur: Marjolein Witte, Maaike Kramer
Uitgever: KEES
ISBN 9789082442502

Dit is het waargebeurde verhaal van de dertienjarige Rachel. Samen met haar familie ontvlucht ze haar vaderland, want hun leven als christen in een overwegend islamitisch land is onhoudbaar geworden.
Na een lange, vermoeiende reis komen Rachel en haar ouders aan in een nieuw land. Rachel lijkt eindelijk de jeugd te krijgen waarvan ze altijd droomde, maar dan blijkt hun asielaanvraag te zijn afgewezen…  Auteur: Andy Glynne
Uitgever: Ars Scribendi
ISBN 9789462021471
Dit is het waargebeurde verhaal van de tienjarige vluchteling Hamid. Hij vlucht met zijn moeder uit Eritrea als er oorlog komt en zijn familie wordt bedreigd door de regering.
De start in het nieuwe land is moeilijk voor Hamid. Maar gaandeweg leert hij de taal en krijgt hij nieuwe vrienden. Hamids leven wordt steeds beter. Maar dan komt er slecht nieuws uit Eritrea…  Auteur: Andy Glynne
Uitgever: Ars Scribendi
ISBN 9789462021464

top

 

Ziekte


 
Fien gaat graag logeren bij opa Bert. Maar op een ochtend gaat het mis. Opa valt zomaar op de grond. Fien schrikt, maar ze weet wat ze moet doen. Even later zijn mama en de dokter er. Opa Bert heeft een beroerte gehad, vertelt mama, en hij moet naar het ziekenhuis. Fien weet niet goed wat er is gebeurd. Ze vindt het allemaal best eng. Een paar dagen later gaat Fien op bezoek bij opa Bert in het ziekenhuis. Hij kan niet meer zo goed lopen, en zijn mond staat ook een beetje scheef. Het herstellen gaat heel erg langzaam. Opa Bert mist Fien en zijn hondje Tobias. Gelukkig bedenkt Fien een geweldig plan.

Auteur: An Swerts
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044816839

  Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereld helemaal op z’n kop gezet…Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte.

Auteur: Nathalie Slosse
Uitgever: Van Halewijck
ISBN 9789461315861 

  Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee.
Zij vangt zijn tranen op in een flesje.
In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Maar alvorens Snuiter dat ontdekt, heeft hij veel vriendjes een zachte schouder geboden om op uit te huilen. Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!   Auteur: Nathalie Slosse
Uitgever: Abimo
ISBN 9789059328761
De koningin met de 7 pruiken. De koningin met de 7 pruiken is een prachtig prentenboek. Het verhaal gaat over een koningin die kanker krijgt. Iedereen in het kasteel is bezorgd en verdrietig. De koning, het prinsje en het prinsesje maken zich zorgen. De koningin voelt zich zo ziek en verliest haar haren. Zij wil haar kamer niet meer uit. Maar dan komt er een jongen bij de poort van het kasteel met een grote doos met een roze strik eromheen. Zal hij de koningin kunnen helpen? Dit moderne sprookje kan kinderen en hun ouders helpen tijdens, en ook na, de verdrietige en onzekere ziekteperiode.. De illustraties zijn ingetogen en realistisch en de tekst is goed te begrijpen voor jonge kinderen vanaf 4 jaar.

Auteur: Tineke Toet
Uitgever: Tineke Toet
ISBN 9789081893336

Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden. Drakie, haar grote broer Vonk en mama Draak zijn erg verdrietig, maar ze proberen papa Draak zo veel mogelijk te helpen. Papa krijgt zijvleugels, zodat hij toch nog een tijdje kan vliegen. Tot zelfs dat niet meer kan en ze door moeten zonder papa Draak.

In dit liefdevolle prentenboek voor peuters en kleuters wordt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw verteld. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor.

Auteur: Sascha Groen
Uitgever: Witte Leeuw
ISBN 9789492901682

De drakenman, de drakenvrouw en de drakenkinderen hebben vuur, heel veel vuur, vuur en vlam. En ze spuwen het om het verst. Maar op een avond zit de drakenvrouw plotseling zonder vuur. Wat scheelt er? Wat dooft er haar vuur? Waar is haar vlam? En krijgt ze die ooit nog terug? Vuur en Vlam is een prentenboek over kanker en wat kanker met je doet. Geert De Kockere schreef het in een sobere en poëtische taal naar het waargebeurde verhaal van An Dom, een drakenvrouw met een drakenman en twee drakenkinderen.

Auteur: Geert De Kockere & An Dom
Uitgever: Manteau
ISBN 9789022327241

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. De tekeningen en doe-opdrachten maken alles visueel concreet en toegankelijk voor jong en oud. Dit verhelderende boekje over kanker helpt gezinnen weer dichter bij elkaar te komen, door de pijn, de verwarring en het verdriet heen.

Auteur: Cindy Verhulst en Katrien Vanhauwaert
Uitgever: Acco 
ISBN 9789033498251

top